Tallit
Runiac perustettiin tammikuussa 2017. Alunperin rakennus suunniteltiin vain kahdeksan hevosen kodiksi, mutta koko tila koki suuria muutoksia remonttien myötä vuosina 2018 ja 2020.Karsinoita tallilla on yhteensä 23 kappaletta, joista yksi on suurempi varsomiskarsina päätallissa. Karsinoissa on kaikissa käytössä olkikuivitus. Molemmista talleista on suora kulkuyhteys suureen maneesiin.
Talleista löytyy huipputason valvontajärjestelmä, joka takaa hevosten ja ratsastajien omaisuuden turvallisuuden. Hälytysjärjestelmä koostuu kameroista, liiketunnistimista, palovaroittimista ja ovi- sekä ikkunavalvonnasta.
Talli on avoinna joka päivä kello 6-22, jolloin hälytykset ovat poissa päältä. Jos hevosten omistajat, vuokraajat tai hoitajat haluavat tulla tallille aikaisemmin tai lähteä myöhemmin, asiasta on aina sovittava erikseen tallityöntekijän tai tallin omistajan kanssa.
Parkkipaikan kauimmaisessa kulmassa on mahdollisuus pystyttää parikymmentä jaba-karsinaa, jotka ovat käytössä kesän kilpailutapahtumissa. Jabakylän välittömässä läheisyydessä on vesipiste, kuivitus toimii oljella, kuten muuallakin tallialueella.
Päätalli
Päätalli on rakennettu vuonna 2018 ja se pitää sisällään 15 karsinapaikkaa. Niistä yksi on suurempi varsomiskarsina. Karsinoiden siisteydestä huolehtii tallityöntekijät ja ne siivotaan aina aamutallin yhteydessä. Mikäli joku hevosista on karsinalevossa, tallityöntekijä siivoaa karsinan myös illalla. Olkikuivitus pitää hevosten makuupaikat puhtaina ja pehmeinä, sekä tarjoaa ahneimmille myös ajanvietettä yön aikana. Päätallin karsinat siivotaan kottikärryjen avulla.
Tallista löytyy kuivaushuone ja pesukone, jonka käytöstä vastaa tallityöntekijät. Asiakkaat voivat jättää pestävät tekstiilit kuivaushuoneen lattialle pussissa ja saavat seuraavana päivänä tuotteen pestynä ja kuivattuna takaisin. Satulahuoneesta löytyy jokaiselle ratsulle oma kaappi, jonka sisälle mahtuu kaksi satulaa ja muut päivittäin tarpeelliset tavarat. Varastotilaa löytyy erillisen rakennuksen häkkivarastoista.
Satulahuoneesta löytyy myös päätallin vessa sekä pieni keittiö mikroineen ja jääkaappineen.
Tallissa on kaksi pesupaikkaa, sekä hoitopaikka toiselta puolelta käytävää. Hoitopaikalla on päätallin solarium, joka on tallin asiakkaiden vapaassa käytössä ja lisämaksusta myös ulkopuolisille.
Tarhapäädyssä sijaitsee lantala sekä ruokintatilat. Heinä- ja olkipaali tuodaan avantilla ja rehusäkit ja -ämpärit tulee säilyttää niille tarkoitetuilla hyllyillä kentän puoleisella sivulla.
Rehukärryistä löytyy tallin puolesta tarjottavat väkirehut sekä tilaa hevosten aamu- ja iltaämpäreille, mikäli omistajat haluavat sellaisia antaa. Isommat mössöannokset voi joko jättää valmiiksi hevosen ruokakuppiin tai karsinan ulkopuolelle kannelliseen astiaan. Ulos jaettavat väkirehut tulee olla valmiiksi kipoissa karsinoiden edessä selkeästi merkittyinä ja tiiviisti suljettuina.
Maneesitalli
Maneesitalli rakennettiin vuonna 2020 pääosin valmennuskäyttö ajatuksella. Talli on valoisa ja karsinat tilavia, niissä on myös käytössä olkikuivitus. Karsinoiden siivous tapahtuu avantin avulla, se ajetaan tarhapäädystä tallikäytävälle ja sen kauhaa käytetään kottikärryjen tapaan.
Tallin hoitopaikalta löytyy niin ikään myös solarium ja sen viereltä pesupaikka. Satulahuoneessa on jokaiselle hevoselle oma kaappi, johon mahtuu kaksi satulaa ja tärkeimmät päivittäisessä käytössä olevat tavarat. Lisävarastona toimii häkkivarasto erillisestä rakennuksesta, jossa on tilaa loimille, huoville ja tarvittaessa vaikka kisakaapille.
Vessan yhteydestä maneesitallista löytyy myös suihku ja märät loimet voi viedä kuivaushuoneeseen vessan ja satulahuoneen väliin.
Maneesitallin rehuvarasto löytyy kentän päädystä, siellä on hyllytilaa rehuämpäreille ja -säkeille. Rehuvarastosta löytyy myös olki- ja heinäpaali asukkaiden tarpeisiin.
Tarhat
Tallipihasta löytyy yhteensä 26 tarhaa, joista 4 on hakepohjalla. Muut tarhat ovat maapohjaisia, betonipohjaisella ruokinta-alueella. Betonin ympärille on tuotu hiekkaa, jotta hevosilla olisi märälläkin pohjalla kuiva alusta tarhata. Valkoisten lankkuaitojen sisäpuolella kulkee sähkölanka, jotta hevoset eivät pääse täysin koskettamaan toisiaan eikä kukaan keksi kokeilla lankkuaidan kestävyyttä.
Hakepohjaiset tarhat ovat suunniteltu pääosin oriiden käyttöön eikä niiden kesken ole kosketusmahdollisuutta.
Pihattotarha C1:stä löytyy uusi pihattorakennus, joka tarjoaa lämpimän ja turvallisen makuutilan jopa 4 hevoselle. Se on normaalisti kuitenkin vain tarhakäytössä.
Tutustu tarhausjärjestykseen.
Kävelykone
Parkkipaikan kulmalta, ihan maneesitallin vierestä löytyy vuonna 2020 rakennettu kävelykone. Siihen mahtuu yhtä aikaa 4 hevosta, tosin oreilla tulee pitää aina yksi paikka väliä edessä ja takaa. Tällöin koneessa saa olla maksimissaan kaksi hevosta samanaikaisesti.
Kävelykone on katettu, sinne viedään hevonen riimussa ja mikäli hevosella on loimi päällään, se tulee olla avonainen edestä, tai vähintään lavoista. Koneen nopeus on säädetty reippaaseen käyntiin, mutta sitä voi halutessaan hidastaa tai nopeuttaa hevosen askelpituuden ja halutun vauhdin mukaisesti. Suositeltua on käyttää kävelykonetta maksimissaan tunnin ajan hevosen vapaapäivänä, alku- tai loppuverryttelyyn riittää 10-15 minuutin aika.
Kävelykoneessa hevosen ei ole tarkoitus missään vaiheessa ravata.
Hevoset kävelevät noin 3 minuuttia aina suuntaansa, jonka jälkeen laite vaihtaa itse suuntaa rauhalliseen tahtiin. Hevosten välissä on ritilät, jotka saa ohjauspaneelista tarvittaessa sähköistettyä, jottei kukaan hevosista vaihda luvatta toiseen väliin. Kävelyuran sisäsyrjä on peitetty puulla niin, että hevoset näkevät vain ulkosyrjältä ulos. Ulkosyrjän pleksit ovat iskunkestäviä ja täten hevosystävällisiä.
Pohja on tehty samasta materiaalista, kuin maneesi ja kenttä. Se on pitävää ja samalla joustavaa kuitua, joka on suunniteltu antamaan hevosille parhaan mahdollisen pidon työskennellä.
Maastot
Tallipihasta lähtee useampaan eri suuntaan autottomia maastovaihtoehtoja. Suosituin reiteistä lähtee tarhojen myötäisesti B1 kulmalta oikealle, jonka varrelta löytyy useita täydellisiä laukkasuoria ja vaihtelevasti metsäpolkuja. Ykkös- ja kakkoslaitumen välistä pääsee reitille, joka vie maastoesteille ja lammelle, jonka rannalle on rakennettu useampi luonnonvarainen maastoestevaihtoehto. Lampi on Runiacin mailla ja siellä saa käydä uittamassa hevosia, tai pulahtamassa itse, jos niin haluaa. Kirkas vesi ja hiekkapohja tarjoavat käyttäjälleen miellyttävän kokemuksen ja hevosille turvallisen kahlauspohjan.
Kakkos- ja kolmoslaitumien välistä lähtiessään päätyy lammen toiselle syrjälle, johon on rakennettu kaunis laavu. Tulipesä rakennuksen edessä antaa mahdollisuuden eväshetkelle ja laavun viereen rakennetut pilttuut jopa yöpymiselle.
Maastoreitit yhtenevät useammassa eri kohdassa ja pääpoluille on merkitty opasteet takaisin tallille, jotta risumetsässä seikkailevatkin päätyvät lopulta aina kotiin.